Povestea unei nave unice în Brăila.

 

Fostă navă militară, actuală navă de transport pasageri pentru plimbări de agrement, nava  “ZORILE 1” a navigat pe Dunăre din 1949 și continuă să o facă și astăzi sub sigla Zonei Libere Brăila.

Lansată la apă după al doilea Război mondial,  1949, șalupa “ZORILE 1” şi-a început cursele pe brațul Sulina,  în acelaşi an. De origine rusească, construită la Ribinsk în fosta U.R.S.S. nava păstrează și astăzi multe din piesele originale. Inclusiv motorul, model 3-D6,  tot de origine rusească, și-a păstrat locul de aproape 70 de ani.

Anii au trecut şi nava aflată în patrimoniul Marinei Grăniceri Sulina, a început să dea semne că are nevoie de reparaţii generale şi reamenajări, astfel că, în anul 2000, șalupa cu “corp de navă maritimă “ a fost propusă spre a fi dusă la casat, alături de alte 9 ambarcațiuni identice. A fost salvată în ultimul moment și adusă la Brăila, unde a intrat în patrimoniul Primăriei Municipiului Brăila și reabilitată.

O data cu finalizarea lucrărilor, în anul 2002, ZORILE 1 a intrat în grija marinarului Gheorghiță Nicușor, actual căpitan de navă, persoana care și astăzi poartă șalupa pe Dunăre cu același devotament ca la început: “ Prima dată am urcat pe navă pe 15 mai 2002, când am primit cheile șalupei. Prima cursă am făcut-o la Plaja Brăilei. Și am continuat până în 2006, când din diverse motive, s-a întrerupt serviciul de transport pe Dunăre al persoanelor care doreau să ajungă pe partea cealaltă de mal”.

Tot de la căpitan aflăm că șalupa a avut onoarea de a avea la bord 3 personalități marcante ale perioadei  post-belice, este vorba de Gheorghiu Dej - fost liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa, 1965, Ana Pauker - prima femeie vicepremier și ministru de Externe atât din istoria României cât și din lume sau Gheorghe Maurer - prim-ministru al României în perioada 1961-1974.

 

Aproximativ 3 ani de zile, 2006-2009, șalupa a fost abandonată la mal, singurul ei vizitator fiind comandantul ei.

Dar această navă  avea un alt destin. În anul 2009, conducerea  Regiei Autonome “Administrația Zonei Libere Brăila” a decis ca această navă să fie reabilitată si redată publicului larg, pentru a fi utilizată conform specificului ei – transport pasageri pentru plimbări de agrement.


La acest moment, nava “ZORILE 1” oferă momente unice oricui alege să-i treacă puntea. Șalupa poate fi închiriată în perioada martie-octombrie, singura condiție este să nu se depășească numarul de locuri autorizat, și anume 11.

 

Căpitanul te așteaptă!

            Tarif/oră marș - 157 RON (cu TVA)

            Tarif/oră staționare - 20 RON (cu TVA)

 

Program de funcționare:

             Martie - Octombrie: între orele 08:00 - 20:00

 
            Pentru informații ne puteți contacta la:

            0731/ZORILE (967453), 0239/611655

 

Descarca Contract Inchiriere Salupa - Persoane Fizice

Descarca Contract Inchiriere Salupa - Persoane Juridice

 

 

 


1. Traseul Zona Port Braila: plecare km 171,5 Braila (dana 6) – deplasare prin fata falezei Dunarii, trecere bac Insula Mare a Brailei, santierul naval, întoarcere la punct plecare cu posibilitate de stationare pentru agrement la mal natural în zona de vis-à-vis de Braila (fosta plaja Braila, malul Insulei Mari a Brailei). Durata estimata: 1 ora si 30 minute, fara acostare.


2. Traseul Zona Ecoturistica: plecare km 171,5 (dana 6 Port Braila) – deplasare în amonte pâna la Insula Fundu Mare în zona Cherhanalei (posibilitate de vizitare a insulei si acostare la mal natural, deplasari cu barci si fotografiere peisaje), întoarcere pe acelasi traseu în dana 6 Port Braila, debarcare pe faleza Dunarii Braila. Durata estimata: 1 ora si 30 minute, fara acostare.


3. Traseul Zona Ecoturistica: plecare dana 6 Port Braila km 171,5 – deplasare prin fata falezei Dunarii, trecere bac Insula Mare, santierul Naval, cabana Vânatorilor pe malul drept al Insulei Mari a Brailei (zona naturala abundenta în peste, mai ales crap, cu posibilitate de acostare la mal natural). Durata estimata: 2 ore fara oprire.


4. Traseul Zona Ecoturistica: plecare dana 6 Port Braila (km 171,5) – deplasare prin fata falezei Dunarii ?i trecere bac Insula Mare, santierul Naval, intrare pe bratul Cravia pâna în dreptul km 176 (zona traversare linie înalta tensiune, propice pescuitului de somn pentru pescarii sportivi), întoarcere pe Dunarea navigabila pâna în punctul de plecare - dana 6 Port Braila cu ocolire insula Fundu Mare, zona cu o bogata fauna si vegetatie specifica Deltei Dunarii. Durata estimata: 3 ore fara oprire.


5. Traseul Zona Ecoturistica: plecare dana 6 Port Braila (km 171,5) deplasare prin fata falezei Dunarii, trecere bac, santierul Naval pâna la Gropeni (trecere bac, km 196), ocolire insula Calia, insula Fundu Mare si reîntoarcere pe traseul ales pe Dunarea navigabila pâna în punctul de plecare initial. Optional se poate acosta la mal natural, se pot admira si fotografia peisaje deosebite, fauna si flora, se pot pescui speciile locale de pesti în care zona abunda (somn, crap, rosioara, platica, caras, etc). Durata estimata fara acostare: 6 ore.


6. Traseul Zona Nord Port Braila cu intrare pe bratul Macin: plecare dana 6 Port Braila, deplasare prin fata falezei Dunarii, portul vechi, posibilitate de intrare în Bazinul Port Braila, trecere bac Smârdan, vizionare malul satului Ghecet, cimitir nave fluviale si intrare pe bratul Macin pâna la km 4 cu întoarcere în punctul de plecare. Durata estimata: 2 ore fara acostare.


7. Traseul aval oras Braila: plecare din dana 6 (km 171,5) Port Braila si deplasare spre Galati cu traversarea si vizionarea falezei, Moara Violatos, cladire Capitanie, cladirea veche a Capitaniei, Portul Braila, gura Bazinului cu posibilitate de vizitare Bazin Docuri (cladiri magazii si Siloz Braila, cladire A.P.D.M. - construite de Anghel Saligny), trecere bac Smârdan, sat Ghecet, plaja Lipoveneasca pâna la km 160 si întoarcere în punctul de plecare. Durata estimata: 2 ore si 30 minute fara acostare.


 
facebook_page_plugin
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd